vector24.ro

Asigurările de care ai nevoie.

Știri și articole Cum recuperați o daună de la Carpatica AsigCum recuperați o daună de la Carpatica Asigpublicat acum 8 ani – miercuri, 3 august 2016 la 22:32 pm


Pe site-ul ASF a fost publicat ghidul destinat clienților și păgubițiilor Carpatica Asig, societate de asigurări căreia i-a fost retrasă autorizația de funcționare ca urmare a constatării insolvenței.

Publicația include un set de întrebări și răspunsuri pentru situații cu care se pot confrunta cei care dețin o poliță la societatea Carpatica Asig sau cei care au suferit o daună provocată de un asigurat al societății.

Printre cele mai importante teme prezentate în cadrul ghidului se numără: măsurile de protecție pentru consumatori în cazul declarării falimentului Carpatica, valabilitatea polițelor de asigurare încheiate la Carpatica, rolul Fondului de Garantare a Asiguraților, termenele pe care asigurații / păgubiții Carpatica Asig trebuie să le aibă în vedere etc.

De asemenea, consumatorii pot afla care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a recupera creanța de asigurare, cum poate fi denunțată o poliță încheiată la Carpatica Asig și cum trebuie formulată o cerere către FGA.

În cazul insolvenței unei societăți de asigurare autorizată și aflată sub reglementarea și supravegherea ASF, creditorii de asigurare beneficiază de suportul FGA în vederea plății indemnizaților și / sau despăgubirilor datorate conform contractelor de asigurare încheiate cu societatea de asigurare.

Clienții și păgubiții Carpatica Asig se pot adresa FGA din momentul publicării Deciziei ASF nr. 1498 din 27 iulie 2016, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Persoanele îndreptățite la plata despăgubirilor de la FGA se pot adresa acestuia și ulterior, dacă dreptul de creanță s-a născut dupa data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment.

În caz de dauna, FGA va proceda la deschiderea dosarelor de dauna, la constatarea tehnică a avariilor, la instrumentarea dosarelor de daună, precum și la avizarea lor din punct de vedere tehnic. Fondul pune la dispoziție cererea-tip și oferă informații cu privire la documentele justificative care trebuie să însoțească această cerere. Informațiile vor fi disponibile pe paginile de Internet ale FGA și ASF.

În termen de 30 de zile de la data publicării deciziei de deschidere a procedurii aferente falimentului, FGA preia de la Carpatica Asig evidența contractelor de asigurare în vigoare, evidența completă a dosarelor de dauna, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestor contracte și dosare.

Conform acestor evidențe, FGA va publica pe pagina proprie de Internet fgaromania.ro lista persoanelor ce au contracte de asigurare în vigoare și a persoanelor ce au deschis dosare de daună, această listă reprezentând în cazul societății Carpatica Asig lista creditorilor de asigurare ce au calitatea de asigurati sau, dacă este cazul, beneficiari ai asigurării ce au deschis dosar de daună sau păgubiți conform contractului de asigurare.


Vrei să fii la curent cu noutățile din domeniul asigurărilor?
Citește și alte știri și articole dezvoltate sau selecționate și interpretate special pentru tine de echipa noastră.

Asigurători